Pátek, 12 dubna, 2024
123jobs

10 nejčastějších letních problémů zahrádkářů a jak je řešit

Ať se jakkoliv snažíme, v zahradě se vždy stanou věci, které nejdou podle našeho plánu. Rostliny napadnou škůdci nebo se jim jednoduše přestane dařit. I nekontrolovaný růst plevele vyvolá pořádný problém. Naštěstí, s trochou vynalézavosti a předvídavého plánování můžeme hodně z nepříjemných překvapení vyřešit.

Problém č. 1: Útoky mšic

Pokud se snažíte o ekologické pěstování plodin, zaměřte se na přirozené způsoby, které eliminují nepříjemný hmyz. Vyplatí se pěstovat širokou škálu rostlin a přivolat do zahrady ptáky. Berušky, sieťokrídlovce, osičky jedí mšice a dají se přivolat výsadbou květin. Další možnost je odstříkaným poškozujícího hmyzu na rostlinách silným proudem z hadice. Pokud se rozhodnete pro postřik insekticidem, nezapomeňte, že pravděpodobně zabíjíte i užitečné druhy, které škůdců hubí.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
postřik proti letním škůdcům v zahradě
Jak včas rozpoznat letních škůdců a nemoci v zahradě
mšice na rostlinách
Zdroj: istock.com
Problém č. 2: Rostliny přestávají kvést

Mnoho druhů zeleniny, například sladký hrášek, přestane kvést, pokud je necháte na semeno. Je to přirozené. Rozkvetlé okrasné květiny zachycovat a zdobte si jimi interiér, abyste podpořili růst dalších. Prodloužíte kvetení rostlin a zároveň bude vaše zahrada vypadat lépe, protože v ní nebudou vadnoucí a zvadlé květiny.

Problém č. 3: Vyschlý, hnědý trávník

Je běžné, že v horkých dnech se trávník vysuší a zhnědne. Nestačí jen zalévání, lépe uděláte, když posunete nože na sekačce do polohy výše. Bude odolnější vůči vysychání. Naštěstí tráva je překvapivě odolná a trávník se zazelená, když přijde ochlazení či první déšť.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
zavlažování úrody
Naučte se zavlažovat rozumně: Deset tipů, jak v zahradě šetřit vodou
Problém č. 4: krtinců

Existuje mnoho triků, kterými odradíte krtků. Pomohou dětské větrné mlýny, které zapíchnete do krtince. Vybírejte takové, které nejvíce vibrují – vibrace odradí nevítané hosty. Vyzkoušet můžete i trik s prázdnými lahvemi od vína. Postavte je do krtinců mírně šikmo hrdlem vzhůru a nechte otevřené. Vítr, který bude „pískat“ na hrdlech lahví, krtků vyplaší. Existují také speciální vibrační kovové hroty, které stačí zatlačit do půdy.

krtek v zahradě
Zdroj: istock.com
Problém č. 5: Zvadlé rostliny

Nezapomínejte, že rostliny v nádobách a v závěsných květináčích jsou od vás zcela závislé, pokud jde o přísun vlhkosti. Větší nádoby vysychají méně rychle. Při odchodu na víkend nebo dovolenou požádejte souseda, aby je večer zalil. Pokud máte hodně květináčů, pořiďte si zavlažovací systém, který lze ovládat časovačem namontovaným na kohoutku.

Problém č. 6: Osy

Osy jsou zpočátku přátelům zahradníka – jedí škodlivý hmyz a housenky – ale koncem léta také jedí ovoce a znepříjemňují nám stolování venku. Lapte je do nádob s džemem a vodou s úzkým hrdlem nebo použijte umělé hnízda na vosy, které je přilákají, ale ven už nepustí.

Tip: Veškerý nábytek a zahradní doplňky na jednom místě
ZAHRADNÍ NÁBYTEK
SEDAČKY
LEHÁTKA
HOUPAČKY
Rojaplast DAKOTA závěsné Křeslo
Rojaplast DAKOTA závěsné Křeslo

Hliníková sestava VERMONT 1 + 8 (antracit / šedá)
Hliníková sestava VERMONT 1 + 8 (antracit / šedá)

InternetovaZahrada – Kempingový set 5-dílný – bílý
InternetovaZahrada – Kempingový set 5-dílný – bílý

Set zahradního nábytku Nina, 3 díly
Set zahradního nábytku Nina, 3 díly

I-zahradninabytek.cz Ratanová sestava RICHMOND pro 5 osob
I-zahradninabytek.cz Ratanová sestava RICHMOND pro 5 osob

Ratanová sestava ALLURE (šedá)
Ratanová sestava ALLURE (šedá)
Pohodo.sk
Zobrazit vše

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
vosí hnízdo
Nejlepší rady, jak vyhnat vosy z vaší zahrady
osy v zahradě
Zdroj: istock.com
Problém č. 7: Černá skvrnitost růží

Plísňová onemocnění často ničí růže tehdy, když jsou pod stresem – zejména kvůli nedostatku živin a vody. Náchylné k černé skvrny jsou zejména odrůdy, které se plazí po zdech. Zajistěte, aby měly dostatek živin a vody, mulčujte půdu okolo rostlin vyzrálým hnojem, kompostem nebo štípáním kůrou, abyste udrželi vlhkost. Pokud jsou odrůdy, které pěstujete náchylné na plísňové choroby, vyměňte je za odrůdy odolné vůči chorobám s kožovitými listy.

Černá skvrnitost růží
Zdroj: istock.com
Problém č. 8: Plevel

Klíčem k zahradě bez plevelů je zajistit, aby neměla kde růst. Vysaďte záhony hustší, aby volný prostor zaplavily pěstované rostliny, ne plevel. Vždy před vysazením zkontrolujte, zda je půda správně vyčištěna od plevele. Mnohé druhy plevelů mají silné vytrvalé kořeny, dokonce dorostou iz drobných kousků. Kolem vysazených rostlin naneste vrstvu mulče o tloušťce 5 cm. Na místech, kde je obzvláště obtížné zbavit se vytrvalé plevele, rozložte po celé ploše textilii potlačující růst plevele.

Nejnovější články

- Komerční sdělení -zpravy

Další články autora

- Komerční sdělení -PR článek